ÅSFF och Parkering

Åbergssons samfällighetsförening (ÅSFF)

Varför finns samfällighetsföreningen?

Området där vi bor byggdes runt 1990 – som ett av dåvarande Solnabostäder centralt skött hyreshusområde. Omkring tio år senare ombildades fastigheterna till åtta bostadsrättsföreningar, som var och en sköter sin egen fastighet. Det finns dock frågor som är av gemensamt intresse och ett villkor i övertagandet var att en samfällighetsförening bildades och att alla de åtta föreningarna gick in som delägare. Detta är en officiell procedur och den var speciellt viktig på grund av att vi gått över från central hantering av fastighetsskötsel till lokal. Hur verksamheten skall bedrivas är reglerat i ett antal lagar och förordningar. Lantmäterimyndigheten utövar tillsynen.
Styrelsen i ÅSFF är sammansatt av fyra ledamöter, en från var och en av brf Ekoparken (Odlingsvägen) och brf Gamla vägen samt två från TÅGSUS samfällighetsförening. ÅSFFs verksamhetsområden kan grovt delas upp i obligatoriska, ekonomiskt fördelaktiga och allmänt praktiska.

Obligatoriska områden
Enligt lagar och förordningar behövs en huvudman för vissa slag av resurser. För ÅSFFs del är dessa parkeringsverksamheten, gator och brandvägar mellan husen samt markytor i anslutning till dessa.

Ekonomiskt fördelaktiga områden
Inom ramen för ÅSFF sköts för närvarande de gemensamma leverantörskontakterna rörande kabel-TV, pappersåtervinning och Internet.

Allmänt praktiska områden
En stor del av utemiljön delas mellan våra föreningar. I denna miljö finns frågor som exempelvis utebelysning, där frivilliga samordningsinsatser kan behövas.

Samlingslokal
En av föreningarna inom ÅSFF är brf Gamla vägen. På baksidan av Gamla vägen nr9 finns en samlingslokal som även andra föreningar och deras boende kan hyra. Det finns ett litet pentry och lokalen rymmer c:a30 personer. Kontakt Brf Gamla vägen för bokning.

Parkering

Var får man parkera
Inom området får bilparkering endast ske på anvisade parkeringsplatser! Alla förhyrda och gästparkeringar finns längs Åbergssons väg.

Kvalifikation för att disponera förhyrd parkeringsplats
• Endast boende i området disponerar platser som är skyltade ”Förhyrda”.
• Endast ordinarie boende inom ÅSFFs medlemsföreningar med egen bil eller tjänstebil bland boende får förhyrd plats – inga med andrahandskontrakt eller inneboende.
• Endast en plats per lägenhet.
• Endast registrerade och ej avställda fordon får parkeras.
• Var och en ansvarar för renhållning och skötsel av sin egen parkeringsplats.

Kölistan
• Efterfrågan är normalt större än utbudet, varför en kölista finns.
• En ny innehavare av lägenhet kan ställa sig på kölista först efter det att han av styrelsen blivit antagen som medlem i en medlemsförening, resp. har ett godkänt hyreskontrakt.
Den som vill ställa sig i kö till P-Plats skall anmäla sig till ”MBF Köhantering” via följande länk MBF Köhantering

Kontakta MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning):

  • Telefon: 021-40 33 19
  • E-mail: expedition@mbf.se
  • Adress: MBF Källgatan 14, 722 11 Västerås.

• Platserna delas ut i strikt turordning efter anmälningstid med högst en plats per lägenhet. Detta innebär att platserna inte följer lägenheterna.
• En boende med parkeringsplats som flyttar lämnar tillbaka denna och platsen delas ut till den som står först på kölistan.
• Om man får ett erbjudande om plats, har man rätt att avböja. Platsen går då till nummer två på listan o.s.v. Om man avböjt två olika platser raderas man från kölistan. Man får dock söka på nytt, om behovet skulle kvarstå, men hamnar då sist i kön. Om man inte svarar på ett erbjudande, stryks man automatiskt från listan.

Betalning
• Kölistan växer och antalet platser till förfogande är för få. Det är därför oacceptabelt med en låg betalningsmoral för parkeringsrätten.
• Avisering av avgift görs senast 10 och högst 20 bankdagar före resp. kvartalsskifte.
• Avgiften är f.n. 1 125 kronor/kvartal och erläggs i förskott via bankgiro/plusgiro till ÅSFF:s ek. förv. på utskickade inbetalningskort med OCR-nummer.
• Förseningsavgift debiteras f.n. med 100 kronor om betalning inte kommit ÅSFF tillgodo senast tredje bankdag efter resp. kvartalsskifte. Denna avgift kan antingen faktureras separat eller vid nästa ordinarie faktureringstillfälle.

Uppsägning
ÅSFF kan säga upp rätten att disponera en förhyrd plats om:
• förseningsavgift har debiterats vid tre olika tillfällen oavsett faktureringsperiod,
• betalning inte har kommit ÅSFF tillhanda 20 bankdagar efter resp. kvartalsskifte,
• platsen hyrts ut i andra hand. Den som hyr en plats skall själv säga upp denna vid avflyttning eller annan ändring. Uppsägning av parkeringsplats skall ske skriftligt eller via e-mail till parkeringsansvarig senast tre månader före avslut. Man är betalningsskyldig för hela uppsägningstiden. Ofta kan det vara praktiskt att den som står i tur för platsen tillträder tidigare efter överenskommelse mellan berörda boende och ÅSFFs ekonomiska förvaltare.

Gästparkering
Dessa platser går att använda mellan kl 10:00 och 22:00 alla dagar. Man får då stå i högst 4 timmar i följd. Övrig tid är fri. Betalning erläggs i biljettautomat.

Olovlig parkering
• Övervakningen sköts av aimo park som sätter avgiftslappar på felaktigt parkerade bilar.
• Om en bil står felaktigt parkerad anmäls detta till aimo park, tel. 0771-96 90 00.

• Vem äger det felparkerade fordonet? Det går att få upplysning om vem som äger ett fordon genom Vägverkets hemsida www.vagverket.se. Med mobil kan man också använda SMS.
Om man skickar ett meddelande till telefonnummer 71456 med registreringsnumret, kommer snabbt ett svar. Om man exempelvis skickar texten ”mlb318” kan man få veta slag av fordon, ägare m.m. Vidare detaljer finns på Vägverkets hemsida
http://www.vagverket.se/.

Speciella tillfällen
• Ibland behöver man stå längre än de 10 minuter som är tillåtna. Det kan gälla flyttning, hantverkare som jobbar i huset o.s.v. För sådana till fällen finns ett antal servicetillstånd som kan rekvireras för en begränsad tid av resp. bostadsrättsförenings ansvariga för servicetillstånd.
• Någon gång kan det inträffa att aimo park felaktigt lappat en bil. Parkeringsansvarige inom ÅSFF kan då skriva av denna fordran. Ansökan görs inom en vecka efter det att lappen utfärdats.

ÅSFF och parkeringsordning

Denna information avser endast att orientera om parkering inom ÅSFFs närområden. Särskilda regler gäller för vart och ett av dessa områden.

Parkeringssituationen i vårt område
De flesta hushåll har idag bil eller disponerar en tillfälligt. Trots detta är normen för hur många parkeringsplatser som skall finnas för låg i förhållande till det verkliga behovet. I vårt område tillkommer problemet med att vi ligger nära tunnelbana och ett stort antal busslinjer. Det är därför många utifrån som försöker använda vårt område som infartsparkering. Vi måste se till att det otillräckliga antal platser vi har, utnyttjas rättvist och på bästa sätt. Dessvärre blir det nödvändigt att använda avgifter och att ”lappa” syndare.

Bakgrund
Området där vi bor byggdes runt 1990 – som ett av dåvarande Solnabostäder centralt skött hyreshusområde. Omkring tio år senare ombildades fastigheterna till åtta bostadsrättsföreningar, som var och en sköter sin egen fastighet. Parkeringen inom området är uppdelad på följande huvudmän – som inte har någon samordning.

  1. ÅSFF förvaltar 79 platser längs Åbergssons väg. 70 av dessa är förhyrda platser, 7 är avgiftsbelagda gästplatser varav en kräver tillstånd för rörelsehindrade.
  2. Brf Gamla vägen förvaltar 149 platser, – de ligger i den föreningens fastighet.
  3. Solna stad har 76 förhyrda platser mellan Odlingsvägen och Gamla vägen (nära ICA) på en tomt som har beteckningen ”Gräset:1 – 3 a”. Dessutom finns ett antal avgiftsbelagda (P-automat), men ej markerade platser längs Gamla vägen och Ripstigen (3 b).

Vart vänder man sig?

Generellt
Övervakningen av alla avgiftsbelagda parkeringsplatser inom området (alla utom gatuplatser längs Gamla vägen och Ripstigen) sköts av aimo park som sätter avgiftslappar på felaktigt parkerade bilar.

ÅSFFs platser?
ÅSFFs platser är reserverade för ordinarie boende i medlemsföreningarnas fastigheter. Parkeringsregler har distribuerats till samtliga medlemsföreningar.

Brf Gamla vägens platser
Brf Gamla vägens parkerings- och garageplatser kan hyras också av boende i de andra bostadsrättsföreningarna. Platserna är av tre slag: Vanliga parkeringsplatser utomhus, öppet däck med tak över större delen samt inbyggt kallgarage. Avgiften för en plats beror på vilken typ av plats (t.ex. under tak eller inte). Ansvarig för Gamla vägens administration av parkeringsplatser och kölista är Thomas Eriksson. Tel 070 657 02 83, mail thomas@gamlav.se

Solna stads platser

Upplysningar och regler finns på Solna stads hemsida http://www.solna.se/.

x