Balkonger, uteplatser, loftgångar och altaner – vad gäller

Styrelsen har tagit fram ett tillägg till föreningens ordningsregler och stadgar som innefattar underhåll och skötsel utanför lägenheten. Huvudregeln är att det alltid är bra att kontakta styrelsen innan några ändringar utförs. Vid alla åtgärder som kräver fast montering skall godkännande först inhämtas från styrelsen. Om större förändring av till exempel en fasad måste beslut även fattas på en stämma.

Utdrag ur föreningens stadgar:

Är bostadsrättslägenheten försedd med balkong, terrass, loftgång, uteplats eller med egen ingång skall bostadsrättshavaren svara för renhållning och snöskottning.

Kontakta alltid styrelsen vid inverkan på föreningens konstruktioner, så som att borra i fasaden och balkongplattor. Det kan till exempel uppstå problem om borrhål inte tätas ordentligt och det kommer in fukt i hålet som kan frysa sönder konstruktionen på vintern.

När det gäller en mindre typ av armatur (värmelampa och belysning) som skall sättas upp, så är det tillåtet att montera om det görs fackmannamässigt. Tänk då på att enligt bestämmelserna från elsäkerhetsverket så måste en behörig elektriker utföra el-arbetet. Kontakta styrelsen om du har några frågor.

Balkong, terrass och loftgång

Inred med eftertanke och var aktsam med husets fasad. Det går bra att sätta upp blomlådor så länge de bara hänger på insidan av balkongräcket. Kontakta styrelsen om du har några frågor.

Uteplats

Utdrag från föreningens ordningsregler:

Boende som har en uteplats, ansvarar för trädgårdsskötseln och underhåll. Vid alla åtgärder på uteplatsen som kräver fast montering skall ett godkännande först inhämtas från styrelsen. Boende som vill byta eller bygga en fast montering t.ex. altan eller staket ansvarar för underhåll och eventuella skador på egen bekostnad oavsett hur skadan uppkommit, även om det var en tidigare boende som byggt den. På grund av brandrisken får du tyvärr inte använda uteplatsen som lagringsplats. Kontakta styrelsen om du har några frågor.

Buskar och träd ska vid behov beskäras så att de inte förvildas, blir för höga, ligger mot husfasader, hindrar framkomligheten i området eller stör grannarna. Föreningens gemensamma planteringar, häckar och träd ansvarar och sköter föreningen, här ingår häckarna runt uteplatserna.

Finns det en häck mellan uteplatserna så går det bra att den sköts gemensamt av de medlemmar med bostäder som häckarna gränsar till. Kontakta alltid styrelsen om det finns önskemål om att göra förändringar i och runt din uteplats. Grundregeln är att höjden på häckar och staket ska vara enhetligt med övriga i området.

Markis, parabol och inglasning

Att tänka på:

Underhållsansvaret för markis, parabol och inglasning faller på bostadsrättshavaren, även om markisen, parabolen och inglasningen monterats på initiativ av tidigare lägenhetsinnehavare. Det betyder att den boende ansvarar för att markisen, parabolen och inglasningen inte orsakar skada på person, egendom eller fastighet. Trasig, skadad eller i övrigt en markis, parabol eller inglasning som ger ett allmänt slarvigt intryck ska omgående repareras eller nedmonteras.

Vid överlåtelse av bostadsrätten åligger det bostadsrättshavaren att särskilt tillse att förvärvaren övertar bostadsrättshavarens skyldigheter gentemot föreningen.

Vid nedmontering av markis, parabol och inglasning är bostadsrättshavaren skyldig att återställa fasaden i det skick den var innan markisen, parabol eller inglasningen monterades och bekosta eventuella, av föreningen utförda, reparationer av eventuella skador på huset som uppkommit till följd av monteringen.

Läs mer om respektive markis, parabol och inglasning nedan.

Markis

Markis får monteras över balkong/uteplats efter godkännande av styrelsen. Modellen ska vara av typen balkongmarkis som med hjälp av kraftiga stödben spänns upp mellan balkonggolv och ovanliggande balkongplatta. Se exempel på markis https://www.styrasolskydd.se/balkongmarkis-b260/.

Markisen ska monteras av en professionell markismontör.

Vad gäller utseende skall markisen vara enfärgad eller randig i en färg som harmoniserar med fasad och närliggande markiser. Kontakta styrelsen om du har några frågor och vilka riktlinjer som finns i föreningen.

Parabol

Parabol får inte fästas i balkongräcket eller borras fast i balkongens betongplatta. En s.k. expanderstång som kan fjäderspännas mellan golv och tak kan användas. Parabolen får av säkerhetsskäl inte heller sticka utanför balkongens ytterkant.

Inglasning av balkong

Inglasning av balkong kräver bygglov och bygganmälan och styrelsens godkännande. Ansökan om bygglov samt kostnad ligger på medlemmens ansvar och måste skickas in till Solna stad. Innan arbetet kan påbörja behövs ett startbesked. Ansökan hittar du hos Solna stad: https://www.solna.se/boende–miljo/bygga/vad-ska-du-bygga/inglasning-av-balkong