Andrahandsuthyrning och inneboende

Visst kan du som bostadsrättshavare upplåta din bostadsrättslägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande, men det är några saker att tänka på före själva uthyrningen. Att ha inneboende är inte att bedöma som en andrahandsuthyrning.

Ansöka om samtycke till upplåtelse i andra hand av bostadsrätt

Ansök skriftligt till bostadsrättsföreningens styrelse om att få upplåta lägenheten i andra hand. Det räknas som andrahandsupplåtelse om hyresgästen självständigt nyttjar din lägenhet, även om du inte tar betalt. I ansökan (se blankett nedan) ska du ange skäl till upplåtelsen, till vem och för hur lång tid. Tillstånd lämnas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelse och styrelsen har inte en befogad anledning att vägra samtycke. Tillstånd lämnas för en begränsad tid i taget. När tidigare tillstånd löpt ut ska en ny ansökan tillskrivas styrelsen och godkännas för fortsatt uthyrning. Samma princip gäller vid byte av hyresgäst: att en ny ansökan ska skickas till styrelsen för prövning. Stycket ovan är i enlighet med 15§ i föreningens stadgar.

Ansvar vid en andrahandsuthyrning

En bostadsrättshavare som hyr ut sin lägenhet i andra hand har, trots uthyrningen, det fulla ansvaret gentemot bostadsrättsföreningen. Det innebär att det är bostadsrättshavarens skyldighet att bland annat ordningsregler, sundhet och inbetalning av årsavgift fullgörs av hyresgästen, enligt 7 kap. 9 § i bostadsrättslagen. Uppstår situationen att styrelsen har skäl att skicka en rättelseanmaning, av den anledning att exempelvis störningar förekommer, skickas anmaningen till bostadsrättshavaren och inte hyresgästen som orsakar störningen. Utöver ansvaret gentemot bostadsrättsföreningen, tillfaller bostadsrättshavaren även ansvar som hyresvärd till personen som hyr i andra hand. Följaktligen finns det inget hyresförhållande mellan andrahandshyresgästen och bostadsrättsföreningen.

Vilka regler gäller vid otillåten andrahandsuthyrning?

Hyr du ut lägenheten utan styrelsens medgivande riskerar du att bli av med nyttjanderätten, enligt 7 kap. 18 § 2. I bostadsrättslagen. Detta kan medföra en uppsägning av nyttjanderätt till bostadsrätten och tvångsförsäljning av kronofogden. Även upplåtelse efter att tillståndet löpt ut anses som en otillåten andrahandsupplåtelse.

Inneboende

Bostadsrättshavare behöver inte tillstånd från styrelsen för att inrymma utomstående personer i lägenheten, det vill säga ha inneboende. För att en hyresgäst ska betraktas som inneboende och inte andrahandshyresgäst krävs det att bostadsrättshavaren fortsätter att förfoga över lägenheten. Det är oväsentligt om ett eller flera rum hyrs ut, eller om bostadsrättshavaren väljer att behålla ett rum för eget nyttjande och därmed hyr ut resterande del av lägenheten. Det väsentliga är att du som bostadsrättshavare bor kvar eller brukar lägenheten. Och därtill även har en kontinuerlig och regelbunden tillsyn och kontroll över lägenheten. Om hyresgästen självständigt nyttjar lägenheten och bostadsrättshavaren inte själv vistas där är det frågan om en andrahandsupplåtelse, vilket fodrar tillstånd.

Skyldigheter som inneboende

En inneboende har samma skyldigheter vad gäller nyttjandet av lägenheten som en bostadsrättshavare och andrahandshyresgäst.