Brandskydd

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Guldhamra.

Bakgrund

Bostadsrättsföreningar omfattas av krav på att förebygga brand och att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap, 2§, säger att:

Ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Ovanstående innebär i korthet att både hyresgäster/lägenhetsinnehavare och fastighetsägare/bostadsrättsföreningar har ett ansvar för efterlevnaden av lagen. För de boende gäller det att rätta sig efter de regler som gäller för byggnaden i fråga. För ägare gäller det att se till att regler upprättas, och att brandtekniska installationer kontrolleras och underhålls.

För att det inte skall råda någon osäkerhet om gällande regler, finns nedan en sammanställning. Dessutom bifogas en skrift om brandskydd för flerbostadshus som är utgiven av svenska brandskyddsföreningen.

Övergripande brandskydd

Brf Guldhamra brandskydd innebär att:

  • Alla som bor eller arbetar i föreningens byggnader ska känna till hur de ska förebygga brand samt vad de ska göra om brand utbryter i den egna lägenheten och i byggnaden i övrigt.
  • Brandcellsindelningen ska hållas intakt.
  • Brandskyddsanordningarna ska kontrolleras regelbundet och hållas i brukbart skick.
  • Boende ansvarar för att det finns uppsatta fungerande brandvarnare i lägenheten. Gemensamma utrymmen ansvarar föreningen för.

En brandvarnares övervakningsområde är cirka 60 kvadratmeter, dessutom kan det vara lämpligt att avståndet mellan brandvarnare inte överstiger 12 meter. Om bostaden har flera våningsplan bör det finnas brandvarnare på varje våning. Brandvarnare monteras i taket, minst 50 cm från närmaste vägg, och med hänsyn till var eventuella ventilationsdon är placerade. Sätt upp brandvarnare i eller intill sovrum, och gärna nära kök där det är vanligt att bränder inträffar. Undvik helst att placera brandvarnare i kök eller badrum, där risken för oönskade larm är stor.

Åtgärder för att minska riskerna

De viktigaste åtgärderna för att minska riskerna är att som boende läsa den information som lämnas här angående brandrisker och brandskydd.

Utrymning

Grundkravet för utrymning från bostäder är att det alltid ska finnas minst två av varandra oberoende utrymningsvägar. Om den ena vägen ut är spärrad av brand, ska det finnas ett alternativ. Från lägenheten utgör trapphuset den ena utrymningsvägen. Loftgångar är också att betrakta som utrymningsvägar. Den andra utgörs av balkong eller ett fönster som räddnings­tjänsten kan nå med sin stegutrustning.

För att trapp­hus ska fylla sin funktion som utrymningsväg ska det vara fritt från föremål som hindrar utrymning. Gäller även föremål som tillfälligt förvaras i trapphuset.

Förvaring

Övergripande regler för brandskydd

Regelbundna kontroller genomförs i alla utrymmen som nämns nedan. Föremål som förvaras i strid mot dessa regler avlägsnas efter att bostadsrättshavaren först anmanats att själv avlägsna föremålen.

Trapphus och våningsplan

För att fylla sin funktion som utrymningsväg ska trapphuset vara fritt från alla lösa föremål som blockerar eller riskerar att blockera utrymningsvägen. Trapphuset ska även hållas fritt från brännbara föremål. Det får inte placeras möbler, barnvagnar, tidningspapper, kartonger eller andra brännbara föremål i trapphuset som ökar risken för anlagda bränder och minskar framkomligheten vid utrymning. Detta är ett krav från brandmyndigheterna.

Det bästa är att hålla trapphuset helt fritt från föremål. Mindre föremål som små dörrmattor, enstaka blommor eller dörrkransar utgör inga problem ur brandsynpunkt. Bara de inte inkräkta på den fria utrymnings­bredd som krävs.

Loftgång och uteplats på loftgång

När det kommer till loftgångar är de en avgörande del av det gemensamma trapphuset. Vid brand eller behov av sjuktransport är det av yttersta vikt att komma ihåg att trapphus och loftgångar fungerar som huvudutrymningsvägar. Därför är det otroligt viktigt att se till att de inte är blockerade. Det är tillåtet att placera en mindre uppsättning utemöbler på loftgången, där loftgången sticker ut, förutsatt att alla kan passera utan problem.

Förvaring i källarförråd och allmänna utrymmen

Gångar i källare ska hållas fria från hindrande föremål och brännbart material.

Brandfarliga gaser och vätskor eller explosiva ämnen får inte förvaras i källare.

Dörrar i anslutning till källare ska hållas stängda och sådana med lås skall normalt vara låsta.

God organisation och ordning ska råda för att främja brandskyddet.

Inget brännbart får lämnas i tvättstugor.

Brandfarliga varor i flerbostadshus

För hushåll gäller att man endast bör förvara brandfarliga varor för hushållets eget behov.

Exempel på brandfarliga varor är gasol, tändvätska, bensin, rödsprit, spolar­vätska, aceton, spisbränsle och förtunning.

Eldning, grillning och annan värmealstrande verksamhet

Om grannar inte störs av oset kan vanligen elgrillar användas på balkonger. Kolgrillar och gasolgrillar får inte användas på balkonger.

Om grannar inte störs av oset kan boende på markplan med uteplats använda kolgrill (inte under ovanliggande balkong), gasol- eller elgrill. Kolgrill får endast tändas med eltändare som ansluts till jordfelsbrytare. Tändvätska får inte användas. Lämna aldrig grillen vid användning och ha uppsikt över den tills den svalnat.

Annat som är viktigt att tänka på för att stänga brandanläggaren ute!

Många bränder i flerbostadshus är anlagda. De flesta anlagda bränder startar i trapphus, källare, soprum och på vindar. Genom att hålla trapphus och gångar i källare fria från brännbara föremål så minskar risken. Dörrar till källarförråd, tvättstuga och gemensamma mindre förråd/cykelrum ska hållas låsta.

Brandombudsman 

För att samordna brandskyddet finns inom föreningen en brandskyddsombudsman som rapporterar till styrelsen.

Hämta viktig information om Brandskydd