Nyckelhantering, porttelefon och nyckelskåp

Det finns en ansvarig för alla nycklar och för låssystemet, se vidare under ”Kontaktinformation”. ”Föreningsfunktionärer”.

Sist i detta kapitel finns svar på vanliga frågor (FAQ).

Låssystemet – elektroniska delen

Polletter

Systemet bygger på att de som behöver komma in genom dörrar till portingångar, källare och tvättstugor har en ”nyckel” i form av en pollett som kan sättas på nyckelknippan. Varje dörr ”vet” vilka som får komma igenom vid varje tillfälle.

Hur komma igenom

Det nya systemet bygger på att dörrar till portingångar, källare och tvättstugor är försedda med vad som kallas ”beröringsfria läsare”. De två entrédörrarna mot Åbergssons väg är dessutom försedda med en porttelefon. Tvättstugornas dörrar beskrivs under flik 7.

Med pollett

Om jag närmar min pollett den läsare som sitter invid en dörr låses denna upp om jag är behörig.

Med porttelefon

En besökande eller någon annan som inte har en pollett, kan från gatusidan låta den man besöker öppna porten genom en vanlig telefon (fast eller mobil). Vid varje gatuentré finns en kortnummerlista där varje lägenhet har två 3-siffriga koder. Genom att slå in den kod som motsvarar rätt lägenhet, följt av knappen ”Öppna/ring upp”, så rings det telefonnummer upp som just den lägenheten angivit. När man svarar i lägenheten går det att prata med den som ringt upp. Om man vill släppa in vederbörande trycker man på stjärna (*) på telefonens tangentbord och lägger på (eller trycker röd lur) . Ofta låter man det första numret gå till lägenhetens fasta telefon och det andra till en mobil. Det är upp till varje lägenhetsansvarig att bestämma vilka nummer som skall ringas upp.

Vilka tider fungerar systemet?

Med pollett fungerar systemet dygnet runt. Porttelefonen fungerar 06.00 – 22.00. Detta för att undvika okynnesringningar nattetid.
Den som känner till det telefonnummer som ett kortnummer ringer upp, kan då knappa in detta i stället. Då fungerar det som vanligt även nattetid.

Tre slag av polletter

Ansvarig för varje lägenhet har kvitterat ut ett antal polletter.

1. Polletter med full behörighet

Dessa ger behörighet till alla dörrar vid entréer, källare (inkl. hiss) samt den egna tvättstugan

2. ”Barnpolletter”

Dessa ger behörighet till alla entréer.

3. ”Åbrispolletter”

Dessa är ljusblåa och de är avsedda för boende i brf Åbris (Åbergssons väg 15) som har sina källare under brf Guldhamras hus. Polletterna ger behörighet till entréerna i 11’an, till källardörrarna samt till hissen i 11’an.

Specialpolletter

För fastighetsskötare, städare och andra funktionärer kan ”skräddarsydda” polletter delas ut. För dessa ger nyckelansvarige behörighet för de dörrar som vederbörande behöver ha tillgång till.

Förkomna polletter

Om en pollett tappas bort anmäls detta till nyckelansvarige. Denne avaktiverar polletten så att den inte längre kan användas. Ny pollett kan utkvitteras mot en avgift på 50 kronor.

Strömavbrott

Läsarna är elektriska och drivs av elnätet. Vid ett strömavbrott finns reservbatteri som håller i gång systemet något dygn. Se vidare under rubriken ”Nödsituation” nedan.

Loggning

Alla händelser loggas i en databas. Händelser är passering av entré- samt källardörrar, uppringning via kortnummer, bokning av tvättstuga (se vidare flik 7 – Tvättstugor) o.s.v. Dessa loggar är i kodad form och endast behöriga i systemet kan läsa av dem.

Låssystemet – nyckeldelen

Lägenheterna -nyckelskåp

Låsen till varje lägenhet är innehavarens eget ansvar. De ingår inte i låssystemet, det finns exempelvis ingen huvudnyckel som passar till lägenheterna. Guldhamra har ett låst och larmat nyckelskåp. I detta kan boende hänga in sina nycklar om exempelvis en hantverkare behöver tillträde. Mer information finns under FAQ nedan.

Gemensamma utrymmen

Vissa utrymmen som el- och värmecentral har kvar system med vanliga nycklar. Vi har ett ”twin combi-system” från ASSA med kantiga nycklar som ger möjlighet att ge behörighet i olika kombinationer. Varje nyckel har på ena sidan en beteckning som anger vart den hör. Alla nycklar kvitteras ut av den nyckelansvarige. Några fordrar att man deponerar en summa. Förkommen nyckel anmäls till den nyckelansvarige och en summa betalas för en ersättningsnyckel.

Nödsituation

I 11’ans dörr mot gatusidan, i nedre källardörren i 11’an samt i tvättstugorna går det att öppna med en speciell nyckel som nyckelansvarige, ordföranden och fastighetsskötaren har tillgång till.

Vanliga frågor (FAQ)

I många system har man tillgång till en rubrik som heter FAQ (Frequently Asked Questions). Där sammanställs de frågor som kommer in och svar ges, så att inte alla behöver fråga om på samma sak. Nedan finns ett antal frågor som hittills kommit in. Ambitionen är att fylla på allt eftersom nya frågor kommer in.

Vad händer om porten låses upp och sedan ingen går in?

Porten är öppen c:a 15 sekunder, därefter är den åter låst.

Hur länge är porttelefonen uppkopplad?

Samtalstiden till lägenheten är begränsad till en minut.

Vad händer med en borttappad pollett?

Detta anmäls till nyckelansvarige som ser till att polletten inte längre har några behörigheter.

Vad händer med en upphittad pollett?

Den kan återanvändas genom att nyckelansvarige ger den de behörigheter som behövs.

Om det behövs fler polletter för lägenheten?

Boende kan köpa flera ”barnpolletter”. De kostar f.n. 50/st. Borttappade polletter med full behörighet kan ersättas till samma kostnad, efter det att den borttappade polletten blivit av med sina behörigheter.

Vad händer när någon flyttar?

Polletterna lämnas i första hand över till dem som flyttar in, om detta inte är möjligt lämnas polletterna till nyckelansvarig. Om polletterna råkar tas med, spärras de enligt ovan och ersätts med nya.

Vad händer om det blir strömavbrott?

Systemet har ett reservbatteri som gör att systemet fungerar normalt i ca 24 timmar.

Hur kommer man in från gårdssidan?

Med sin pollett, det finns alltså ingen knappsats för kod och ingen porttelefon.

Kan man se vem som har varit i källaren?

Ja, de som har behörighet för systemet kan logga in och se alla händelser. Problemet med grovsopor i källaren kommer då sannolikt att vara löst, eftersom man exakt kan se vem som har varit nere och när.

Går det att komma in med kod?

Nej.

Går det något larm om entrédörren ställs upp?

Nej, det går inget larm. Men dörrar skall inte ställas upp och lämnas obevakade.

Egen pollett?

Om jag redan har en pollett/kort avsedd för beröringsfria läsare, som jag till exempel fått genom mitt arbete, kan jag få denna programmerad att fungera med det nya systemet?Ja, det kan nyckelansvarige göra. Polletten kommer att registreras på resp. lägenhet med fullt ansvar för denna. Endast behörighet ”barnpollett” kan ges. En annan förutsättning är att polletten använder den standard som vi valt.

Nyckelskåpet

Skyldigheter och ansvarsfrågor

Enligt lagar, stadgar och avtal är varje lägenhetsansvarig skyldig att lämna tillträde för arbete i sin lägenhet. Det kan gälla exempelvis el- värme-, ventilations- eller avloppssystemen. Ansvarig för varje lägenhet skall se till att arbetet kan genomföras enligt de instruktioner som resp. entreprenör meddelat. Det finns tyvärr inga alternativ, åtgärderna måste genom­föras och lägenheterna i flerfamiljshus hänger ihop i gemensamma system. Om det inte fungerar debiterar resp. entreprenör en straffavgift, som vi alla får betala. Guldhamra ansvarar gentemot entreprenörerna för att dessa kan genomföra sitt arbete på smidigast möjliga sätt. Enligt försäkringsbolagen är stölder i samband med entreprenader mycket ovanliga. Trots detta är jag, som ansvarig för mina nycklar, skyldig att ha uppsikt över hur de används. Om en entreprenör, som jag frivilligt har gett mina nycklar till, tillgriper något i lägenheten, måste jag själv hantera frågan – hemförsäkringens stöldavsnitt gäller inte. Teoretiskt måste jag alltså se till att bevaka varje steg hos hantverkaren.

Styrelsens lösning

I Guldhamra har vi 50 lägenheter. Styrelsen vill så långt möjligt minimera varje boendes obehag, genom en smidig och säker nyckelhantering. Vi kan inte fordra att någon tar på sig ansvaret med att sköta in- och utlämning. Bästa säkerhet till ett rimligt pris, enligt vår bedömning, har nyckelskåpet KeySafe. För att öppna skåpet används vår vanliga nyckelpollett. Varje lägenhet tilldelas en egen krok i skåpet och varje gång någon hänger in eller tar ut en nyckelknippa loggas detta. Man vet i efterhand vem som varit i skåpet och vilken nyckelknippa som hängts in eller tagits ut. Försöker man bryta sig in, eller använda fel krok, går ett larm lokalt och via Internet. Tilldelning av behörigheter görs av Guldhamras ansvarige. Systemet är larmat och det kan skötas via Internet. Skåpet blir placerat i källarplanet mittemot 11’ans hiss.

Hur går det till?

Ansvarig för lägenheten begär av nyckelansvarig att nycklarna hängs in. Dessa tilldelas en krok. Skåpet kan öppnas med en behörig nyckelpollett. En grön lampa lyser vid den krok som man har behörighet till och man kan hänga in resp. ta ut resp. knippa. Entreprenören öppnar med sin nyckelpollett och de krokar han får använda markeras med grön lampa.