Följande är viktigt när det gäller renovering av bostadsrätt
Enligt stadgarna får bostadsrättshavare inte göra någon väsentlig förändring i lägenheten utan tillstånd av styrelsen. Generellt gäller att alla större ändringar och renoveringar inom lägenheten kräver styrelsens tillstånd. Anledningen till detta är att styrelsen ska få möjlighet att bedöma hur ändringen/åtgärden påverkar byggnadens säkerhet och konstruktion, samt kringboendes lägenheter. Vissa fastighetsfunktioner såsom ventilations- avlopps- och vattenledningar betjänar fler än en lägenhet, det innebär att åtgärden kan påverka flera lägenheter. Utöver detta omfattas flera områden av strikta regler med syfte att säkerställa byggnadens konstruktion och funktioner.
Vid osäkerhet om åtgärden kräver styrelsens tillstånd – kontakta styrelsen.
Kom ihåg att du själv är ansvarig för att ta reda på vad som gäller och skyldig att återställa om du inte gjort rätt.
Allmänna regler för ombyggnationer och ändringar
Handdukstork
Vid badrumsrenovering är det inte tillåtet att ersätta befintlig vattenburen handdukstork med en ny (vattenburen), pga. nya branschregler.
Samtliga lägenheter ska på sikt ta bort vattenburen handdukstork. Föreningen bekostar enbart demontering av befintlig handdukstork som är kopplad på VVC. Boende bestämmer själv om hen vill
ersätta handdukstork med en i el eller att avstå från handdukstork.
Kontakta föreningens förvaltare för demontering.
Störande arbeten och buller
- Störande arbeten skall minimeras och koncentreras till kortast möjliga tid, dagtid. Se föreningens ordningsregler.
- Renovering skall alltid aviseras, oavsett om arbetena förväntas generera störningar eller ej. Aviseringen ska innehålla information om vilken lägenhet som avses, tidsplan och kontaktuppgifter till ansvarig för renoveringen.
- Medlem som renoverar/låter renovera, skall tillse att berörda allmänna ytor dagligen städas.
- Vid dammande arbeten och arbeten som riskerar att ge luktspridning, skall erforderlig dammtätning av ventilationsdon ske, i syfte att förhindra spridning till intilliggande lägenheter och allmänna utrymmen.
- Det är varje medlems ansvar att tillse att erforderlig skyddstäckning sker av allmänna utrymmen och hiss. Föreningen kan komma att hålla renoverande medlem ansvarig för uppkomna skador.
Byggmaterial och byggavfall
- Förvaring av byggmaterial och byggavfall får ej ske på våningsplan, i entréer eller i andra allmänna utrymmen.
- Det är ej tillåtet att ställa upp avfallssäckar på föreningens mark, gata eller trottoar.
- Det är varje medlems ansvar att tillse att byggavfall bortforslas dagligen – inget avfall får slängas i föreningens gemensamma avfallshantering.
Ansvar vid ombyggnation/ändring
Utöver det som angetts i allmänna regler gäller även följande;
- Föreningens stadgar.
- Gällande bostadsrättslagstiftning.
- Allt arbete skall utföras fackmässigt och i enlighet med senaste versionen av Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler.
- Alla elinstallationer skall utföras av behörig fackman.
- Vid ändring av våtrum skall tätskiktet utföras, och garanteras av, BKR certifierad entreprenör.
- Medlemmen ansvarar för såväl utfört arbete som för åtgärdande av skador som kan uppstå som följd av vidtagna arbeten beställda av medlemmen.
- Vid uppkomna skador på föreningens egendom eller byggnad, skall dessa åtgärdas av föreningen, på medlemmens bekostnad.
- Det åligger medlemmen att tillse att samtliga krav i lagar, förordningar och föreskrifter följs.
- Vattenavstängning ombesörjs av föreningens fastighetsskötare, och skall anmälas i god tid innan avstängning. Det åligger medlemmen att i god tid avisera berörda boende.
- Medlemmen skall säkerställa att ventilationssystemets balans ej störs av ändringen.
- Vid ändring av planlösning skall medlemmen tillhandahålla utlåtande från sakkunnig gällande påverkan av ventilation och värme.
Dokumentation
Anlitade entreprenörer skall utförda handlingar omfattande;
- Kvalitetsdokumentation
- I förekommande fall relationshandlingar vilka tydligt visar utförda förändringar
Handlingarna tillställs styrelsen i anslutning till avslutat arbete. Dokumentationen är av stor vikt vid framtida eventuell skada, likväl som de utgör en garanti för medlemmen. Varje medlem ska kunna uppvisa att arbetet är utfört av certifierad entreprenör och enligt gällande lagar, förordningar, föreskrifter och branschstandard.
/Styrelsen